Jun 10, 2011

BOLEHKAH PEREMPUAN HAID MANDI SWIMMING POOL/ BERENANG ?

                                                              Assalamualaikum :)

  Hi korang ! *lambai tangan* Pernah tak rasa perasaan dukacita macam sedih, terlebih sedih atau teramat sedih sebab tak boleh join atau kena cancel je segala jenis aktiviti air like mandi swimming pool, snorkelling, diving, mandi waterfall or pantai sebab apa ? Sebab kita 'in emergency' iaitu sebagai seorang perempuan yang sejati kita di datangi haid/datang bulan/period/bendera jepun/bendera merah/abc/pms !


  Say terpanggil-panggil nak talk about this because I experienced about this before. That time I was Form 1 dan my family planned nak berholiday dekat Port Dickson on saturday. Tipulah tak excited. Tetambah pulak kita kecik pulak masa tu hahaha. Tapi nak buat macam mana, Say "cuti" on friday ! That time, feel like urghrrr why this time ? Why ?  :(

Tipu kalau tak rasa mengelabah,sedih ke segala perasaan kan. Mesti kita ada same thinking like ; 

"Kang kalau aku mandi swimming pool jadi air merah satu pool nanti macam mana ?" 
"Kalau aku mandi laut pulak nanti jadi laut merah tidak semena-mena macam mana pulak kan ?"

So here we go guys, this info yang Say dapat dari google that time :

Hamba Allah : Buat pengetahuan awak, saya dulu 2 tahun ambil swimming class. Mula-mula cuak jugak. Sibuk tanya sana-sini. Ada cakap boleh dan tak kurang jugak yang cakap tak boleh. Tapi saya masuk jugak dalam pool dalam keadaan haid. Okay je. Saya ada baca dalam satu laman web doctor ni mengatakan bahawa apabila wanita haid berada dalam air, darah secara automatiknya tidak keluar. Tapi kalau awak baru hari pertama, mintaklah excuse dulu untuk sehari. Ha jangan bawak masuk pad korang tu tau. Wasalam.

Lega tak ? Tak cukup lega lagi I go to get my mum. Orang kata orang tua ni lebih makan garam dulu dari kita yedak ? Mama cakap the same thing like the info. That time dah rasa confident sikit but still takut >,<

Dan sekarang setelah bertahun-tahun Say dah tak kisah dah period ke tak period ke kalau nampak pool nak terjun, terjun je. Which means that info adalah benar. Alhamdulillah, Allah mudahkan. "Semakin dalam korang dalam dasar air maka semakin kuat tekanan so proses akan terhenti". It's pressure. Sebab tu dia stop.

Harapannya awak yang tengah baca ni legalah ye sekarang. Say berharap sangat entry Say ni boleh membantu korang yang curious about this. Jangan takut. Jangan risau. Enjoy your holiday wahai kaum hawa. Ikut tips Hamba Allah itu tadi, InsyaAllah okay. Thanks for reading !




Sincerely,

Sayza

23 comments:

  1. So kalau mandi kolam tu kena pakai pad ke tak eh?

    ReplyDelete
  2. Kalau tak pakai pun takpe. Ada orang pakai panty liner je pun okay :)

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. kalau masetu baru hari kedua ok ke tak ehh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau awak punya period tu banyak sangat hold lah dulu tapi boleh je try mandi nanti dia process stop :)

      Delete
  6. TQ sis.. lega rasanya bile dpt tahu boleh mandi..

    ReplyDelete
  7. Maksudnye kalau nak mandi kene pakai pad la ekh..

    ReplyDelete
  8. maksudnye kene pakai pad sekali ketika mandi ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada je orang pakai pad tapi extreamly sangat kot sebab saya pakai panties liner je :)

      Delete
    2. Tapi kalau nak pakai pad make sure yang baru punya tau. Nanti tak pasal-pasal pulak sis hehe :D

      Delete
  9. Klau second day n dia mcm bnyak.boley ke kak??saya happy sgat bler bace entry akak niy.tp still takuwt2 lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau banyak sangat hold dulu, tapi kalau awak nak mandi laut boleh start berendam lah sebab dia process nak stop :)

      Delete
  10. Realllyyyyy????😂😂😂😂😂suka nyaaa dgr... now tgh emergency..... huhuhu... bestnya..xde la nk cancel ke ganuuuuu....hehhehehehe

    ReplyDelete
  11. Kalau main theme park boleh ke?kt theme park kene jln keluar air T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau theme park hari yang awal-awal tu tak digalakkan sebab kalau awak swim and stay dekat satu tempat tu it would not come out tapi sebab theme park kena walking around so saya rasalah better hold dulu untuk hari-hari awal dia.

      Delete
  12. Nk g mndi kolam newyear ni ..tp tgh tut. Adui kecewa .. tp pas baca entry awak .. wah ! Membantu sgt .. tp klw x pakai pad pon x pe kn ?lg satu nk ke bilik salin tu x ley lmbt2 kn ?? Excited ni dapat tau bole mndi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pakai pun takpe sebab kalau saya pakai pun selalu membazir je hehe. Boleh je nak lambat lambat tapi kalau dah rasa lain macam boleh lah cepat-cepat hehe. Boleh share experience tak ?

      Delete
  13. Nk g mndi kolam newyear ni ..tp tgh tut. Adui kecewa .. tp pas baca entry awak .. wah ! Membantu sgt .. tp klw x pakai pad pon x pe kn ?lg satu nk ke bilik salin tu x ley lmbt2 kn ?? Excited ni dapat tau bole mndi..

    ReplyDelete